ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERİN GELECEĞİ, YAKIT TÜKETİMLERİ VE ÇALIŞMA PRENSİBİ

İnsan nüfusunun her geçen gün artmasıyla bir çok teknolojik üründe nüfusla birlikte artmaya devam ediyor. Otomobillerde bu teknolojik ürünlerin içinde yer aldığı için otomobillerinde sayısı her geçen gün artıyor. Bunun olması beraberinde bazı sorunları meydana getiriyor, Mesela yakıt ların azalması gibi, bu tür sorunlar ise  alternatifleri zorunlu hale getiriyor bu yüzden elektrikli araçların yaygınlaşması gerekiyor.

Üstelik elektrikli otomobiller diğer araçlara göre daha az dünyamıza zarar veriyor, nedenmi çünkü diğer otomobillerde benzin, mazot vb. zararlı akaryakıtların yüzünden zararlı gazları dünyaya salarak ozon tabakasınıda inceltiyor. elektrikli otomobillerde ise öyle birşey söz konusu değil.

Elektrikli otomobillerin çalışma prensibi şöyledir; bataryalarında depoladığı elektrik enerjisini elektrik motorları sayesinde hareket enerjisine dönüştürür. Elektrik motorlarının yüksek verimli olması nedeniyle diğer içten yanmalı otomobillere göre %80 daha verimlidir.

2020 yılında otomobil satışlarının %10 unun elektrikli araçlardan oluşacağı tahmin edilmektedir. Deloitte'nin raporuna göre 2020'de dünyada 13 milyon elektrikli aracın yollarda olacağı tahmin edilmektedir.

Bu araçlar ortalama olarak 100 km'de 2.5 - 3 TL  eğer dolum gece yapılırsa 1.5 - 2 TL ye kadar düşmektedir. Ve buda diğer araçlara göre arada büyük bir fark yaratıyor.

Fakat bu araçlar şuan için bazı sorunlar ortaya çıkarıyor mesela altyapı sorunları, dolum yapılacak olan istasyonların olmayışı ve şuan için en büyük sorun olan araçların tek şarj ile fazla km yapamaması. Ama bu sorunlarda aşılamayacak sorunlar değil elbet bu sorunlarında üstesinden gelinir.


Paylaş Facebook +Google Twitter Digg Reddit